Email
mail@sanderschinkel.nl

Telefoon
+31 6 14912804

Makers van historische infographics

Het bombardement op Rotterdam. De Tachtigjarige Oorlog. De rijke historie van een voetbalclub. De bouw van de Berlijnse muur. Gebeurtenissen die de geschiedenis hebben gevormd. Maar hoe zat het ook al weer? Historgraphic visualiseert historische informatie tot één heldere infographic.

De infographic als communicatie middel gaat ver terug, maar beleefd momenteel hoogtijdagen. Dagelijks krijgen we enorme veel informatie voorgeschoteld. Hoe dit te verwerken? Infographics zijn handige hulpmiddelen om (historische)informatie te structureren en te voorzien van context.

Holocaust

In 2020 is het 75 jaar gelden dat Adolf Hitler werd verslagen en Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog wordt voor een groot gedeelte bepaald door de Holocaust: het systematische vervolgen van Joden door de nazi’s. Tijdens de overheersing door nazi-Duitsland werden er tussen de 5 en 6 miljoen Europese Joden vermoord. Hieronder volgt een infographic van de Jodenvervolging in Nederland in vogelvlucht.

NEDERLAND • TWEEDE WERELDOORLOG • HOLOCAUST

Meer informatie: NOS

Tachtigjarige Oorlog

Eind 16e eeuw komen Nederlandse onderdanen in opstand tegen het Spaanse gezag van Koning Philip II. Wat begint met ontevredenheid van een minderheid groeit uit tot een oorlog die meer dan een mensenleven zal gaan duren. Onder leiding van Prins Willem van Oranje barst overal in de Lage Landen de strijd los. In 2018 is het precies 450 Jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Een mooie aanleiding voor Historgraphic om in het ontstaan van onze vaderlandse geschiedenis te duiken. De uitkomst is een infographic met hierin de hoofdfiguren, de aanloop en hoofdpunten.

TACHTIGJARIGE OORLOG • NEDERLAND • SPANJE

Meer informatie: Historiek

De Zwarte Dood

De aanpak van het coronavirus lijkt op hoe men in de late middeleeuwen probeerde de pestepidemie te beteugelen. De pest, ook wel de zwarte dood, stak in de veertiende eeuw de kop. De ziekte verspreidde zich van Azië via Italië naar Europa en zou in de eeuwen daarna miljoenen levens eisen. Dit verwoestende effect had als gevolg dat de hele Europese samenleving ontregeld werd. Evenementen werden uitgesteld. Daarnaast waren inwoners van Europa bang om te reizen, want je kon tenslotte terecht komen in een gebied waar de ‘zwarte dood’ nog volop huishield. Tegenwoordig schrijven historici de snelle verspreiding van de builenpest toe aan die nieuw ontstane handel en internationale contacten. De handel tussen verschillende steden kwam dan ook stil te liggen, want vreemdelingen – waaronder dus handelaren – waren niet meer welkom. Steden waren bijzonder vatbaar voor de pest, aangezien de stedelingen dicht op elkaar woonden en hierdoor ook vatbaarder werden voor ziektes die niet geassocieerd worden moet de pest. Ze begrepen in de middeleeuwen al dat om een verspreiding tegen te gaan het cruciaal was snel te handelen. Zo werden steden praktisch afgesloten, en kwam er een verbod op de invoer van goederen. Ook op het gebied van hygiëne werden maatregelen genomen. Net als nu.Wat weten we de grootste pestepidemie uit de Europese geschiedenis? Dit vatte ik samen in onderstaande infographic.

MIDDELEEUWEN • EUROPA • PESTEPIDEMIE
De Zwarte Dood

Meer informatie: Geschiedenis Vandaag

Bouw Berlijnse Muur

Het eind van de Tweede Wereldoorlog heeft het begin van de Koude Oorlog ingeluid. Nadat Duitsland capituleerde kregen de geallieerde machten het (tijdelijk) voor het zeggen in het voormalige Derde Rijk. Dit betekende dat ook de macht in de toenmalige hoofdstad Berlijn (gelegen in het Russische bezettingszone) verdeeld werd. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie kregen ieder een deel van Berlijn toegewezen. Een periode van grote spanningen tussen de Communistische wereld en het Westen breekt aan. Tussen 1949 en 1961 verlaten zo’n 2,6 miljoen mensen de DDR en Oost-Berlijn. Voor de economie in de DDR zijn de vluchtende burgers een groot probleem. Een groot deel van de vluchtende burgers bestaat namelijk uit hoogopgeleide jonge mensen. De Russen besluiten in 1961 dat de leegloop van de DDR definitief tot een eind moet komen. In de nacht van 12 op 13 augustus werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur. In enkele weken tijd werd een zwaarbewaakte betonnen hindernis met prikkeldraad opgeworpen rondom West-Berlijn. Grenswachten krijgen het bevel te schieten op personen die over de muur naar West-Berlijn proberen te vluchten. De Berlijnse Muur was bijna dertig jaar het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. Hoe kon het zo ver komen?

KOUDE OORLOG • BERLIJN • DUITSLAND • SOVIET UNIE
Berlijnse Muur

Meer informatie: Geschiedenis Vandaag

Blitzkrieg

De Blitzkrieg was een Duitse bombardement campagne – tijdens de Tweede Wereldoorlog – tegen Groot-Brittannië van september 1940 en duurde tot mei 1941. Bij deze bombardementen wordt een groot aantal bommen afgeworpen. Ongeveer 43.000 Britse burgers werden gedood door Luftwaffe-bombardementen tijdens de oorlog. Bijna de helft in de hoofdstad Londen. Ook de geallieerden gingen – vanaf 1942 – als reactie over tot grootscheepse ‘tapijtbombardementen’ op Duitse steden. De techniek van tapijtbombardementen wordt toegepast om het moreel van de bevolking te breken (Moral Bombing). Welke Duitse steden werden het zwaarst getroffen door de bombardementen? Historgraphic zocht het uit.

TWEEDE WERELDOORLOG • BOMBARDEMENT • 1940-1945 • EUROPA

Meer informatie: warhistoryonline.com

De Bataafs-Franse tijd

Na aanleiding van de tentoonstelling Napoleon “Vive L’Empereur” in Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden is Historgraphic.com gedoken in de ‘Franse tijd’. Onder de Franse tijd (ook wel Bataafs-Franse tijd) verstaan we de periode tussen 1795 en 1813 waarin de Nederlanden – nadat de revolutie in Frankrijk was uitgebroken – onder Franse invloed stonden. In 1794 trok het Franse leger via het zuiden de Republiek binnen. De Nederlandse patriotten waren hier erg blij mee. Zij zagen de Franse als bevrijders. Stadhouder Willem de Vijfde was inmiddels met zijn gezin naar Engeland gevlucht. Zo kwam er in 1795 een einde aan de Republiek. Van 1795 tot 1806 is er sprake van een overwegend Nederlands bestuur (Bataafse Republiek), daarna nemen de Fransen de touwtjes zelf in handen, eerst onder koning Lodewijk Napoleon en vanaf 1810 wordt Nederland ingelijfd bij het Franse keizerrijk van Napoleon Bonaparte. In de Bataafs-Franse tijd wordt de basis gelegd voor het moderne Nederland, waar wij vandaag de dag nog steeds gebruik van maken. Hieronder vind je de infographic met de hoofdfiguren, aanloop en tijdlijn van deze periode onder de Franse invloed?

NEDERLAND • FRANKRIJK • PATRIOTTEN • FRANSE REVOLUTIE • NAPOLEON BONAPARTE
Bataafs-Franse tijd

Meer informatie: Parlement

Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam is terug in de Nederlandse Eredivisie en begint het seizoen 2019-2020 met een uitwedstrijd tegen stadgenoot Feyenoord. Sparta is zoals bekent de oudste betaald voetbalclub van Nederland met een rijke geschiedenis, maar wat valt er nog meer te vertellen over deze traditionele club. Historgraphic zocht het uit.

SPARTA ROTTERDAM • BETAALD VOETBAL • NEDERLAND
Sparta Rotterdam

Meer informatie: Sparta Rotterdam

Val Berlijnse Muur

Op de avond van 9 november 1989 deed regeringswoordvoerder Günter Chabowski op een persconferentie achteloos mededeling over een nieuwe reisregeling voor DDR-burgers. Dit had onbedoeld immense gevolgen. Die avond stroomden duizenden Oost-Berlijners door de tot dan toe ondoordringbare Muur naar West-Berlijn. De Berlijnse Muur scheidde West- en Oost-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989. Het is een van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog en de Duitse tweedeling. Wat zijn de cijfers die horen bij deze 28 jaar durende opsplitsing?

KOUDE OORLOG  • BERLIJN • DUITSLAND • SOVIET UNIE
Fall of the Berlin Wall⁠

Vergeten bombardement

Rotterdam wordt in totaal ruim 100 keer gebombardeerd en er vallen meer dan 1300 doden. Op 31 maart 1943 wordt de dichtbevolkte woonwijk in Rotterdam-West door bommen grotendeels verwoest. Dit bombardement is ná het bombardement van 14 mei 1940 het grootste bombardement uit de Rotterdamse geschiedenis. Dit zogenoemde ‘Vergeten Bombardement’ is uitgevoerd door Amerikaanse vliegtuigen. Het doelwit was het havengebied van Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Met in het bijzonder de Schiedamse scheepswerf Wilton-Feijenoord, waar onderdelen voor Duitse onderzeeërs werden geproduceerd. Om de Duitsers te verzwakken wilden de geallieerden hun oorlogsindustrie vernietigen. In plaats daarvan kwamen de bommen een paar kilometer verderop terecht.

TWEEDE WERELDOORLOG • BOMBARDEMENT • 1940 • ROTTERDAM

Meer informatie: Stadsarchief Rotterdam

Bombardement op Rotterdam

In het jaar dat de stad zijn 600-jarig bestaan zou vieren vernietigt een Duits bombardement in nog geen kwartier tijd het centrum van Rotterdam. Duitse bommen maken een einde aan de historische binnenstad. Nederland capituleert. Bang dat de Duitsers hetzelfde gaan doen bij steden als Amsterdam en Utrecht. Als liefhebber van de stad Rotterdam, was Historgraphic benieuwd naar de cijfers achter deze gebeurtenis die de loop van de geschiedenis ingrijpend heeft bepaald.

TWEEDE WERELDOORLOG • BOMBARDEMENT • 1940 • ROTTERDAM

Meer informatie: Brandgrens